250 gr mąki ziemniaczanej
250 gr mąki
250 gr cukru pudru
1 kostka masła
5 jajek
1/2 szkl słodkiej śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (nescafe)
WYKONANIE;
Masło, cukier, żółtka ucieramy na jednolitą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczana i stopniowo wsypujemy do utartej masy.
Dodajemy po woli śmietanę i pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Smarujemy blaszkę lekko tłuszczem i wylewamy połowę ciasta, a do drugiej połowy dodajemy kawę rozpuszczona w 1 łyżce wody i dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 180 stopni na 40-50 minut.
Upieczone ciasto polewamy polewą kawową.
250 gr mąki
250 gr cukru pudru
1 kostka masła
5 jajek
1/2 szkl słodkiej śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (nescafe)
WYKONANIE;
Masło, cukier, żółtka ucieramy na jednolitą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczana i stopniowo wsypujemy do utartej masy.
Dodajemy po woli śmietanę i pianę z białek.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Smarujemy blaszkę lekko tłuszczem i wylewamy połowę ciasta, a do drugiej połowy dodajemy kawę rozpuszczona w 1 łyżce wody i dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 180 stopni na 40-50 minut.
Upieczone ciasto polewamy polewą kawową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz