200 ml piwa
180 gr brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
140 gr mąki
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 jajka
6 łyżek oleju
lukier i syrop czekoladowy do dekoracji
WYKONANIE;
Nagrzewamy piekarnik w 180 stopniach.
Uszykujcie foremki do babeczek i poustawiajcie na dużej blaszce aby było łatwiej piec.
Jeśli ktos nie ma foremek do babeczek możecie je zastąpić papierowymi foremkami ale włużcie dwie czyli jedna w drugą i dopiero wlewamy masę.
Do garnka wlewamy piwo dodajemy cukier i gotujemy, mieszajac.
Jeśli się zagotuję odstawiamy z ognia i pozostawiamy na boku aby przyrządzić resztę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pioeczenia, imbirem.
Jajka rozrabiamy miksując z olejem i po mału dosypujemy mąkę, rozrabiamy wszystko dokładnie i wlewamy stopniowo ugotowane piwo.
Masę rozlewamy do foremek mniej więcej ponad połowę foremki.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy aby urosły i nabrały koloru (pilnujemy)
Upieczone babeczki wyjmujemy i polewamy białym lukrem i syropem czekoladowym.
Wyjdzie wam mniej więcej 14-17 babeczek średniej wielkości zależy od foremek bo jeśli foremki są małe to wyjdzie więcej.</
180 gr brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
140 gr mąki
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 jajka
6 łyżek oleju
lukier i syrop czekoladowy do dekoracji
WYKONANIE;
Nagrzewamy piekarnik w 180 stopniach.
Uszykujcie foremki do babeczek i poustawiajcie na dużej blaszce aby było łatwiej piec.
Jeśli ktos nie ma foremek do babeczek możecie je zastąpić papierowymi foremkami ale włużcie dwie czyli jedna w drugą i dopiero wlewamy masę.
Do garnka wlewamy piwo dodajemy cukier i gotujemy, mieszajac.
Jeśli się zagotuję odstawiamy z ognia i pozostawiamy na boku aby przyrządzić resztę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pioeczenia, imbirem.
Jajka rozrabiamy miksując z olejem i po mału dosypujemy mąkę, rozrabiamy wszystko dokładnie i wlewamy stopniowo ugotowane piwo.
Masę rozlewamy do foremek mniej więcej ponad połowę foremki.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy aby urosły i nabrały koloru (pilnujemy)
Upieczone babeczki wyjmujemy i polewamy białym lukrem i syropem czekoladowym.
Wyjdzie wam mniej więcej 14-17 babeczek średniej wielkości zależy od foremek bo jeśli foremki są małe to wyjdzie więcej.</
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz