Wyszukiwarka

WOŁOWINA PIECZONA

1 kg mięsa wołowego na pieczeń
1/2 szkl oliwy z oliwek
przyprawy(po szczypcie;majeranek, ostra czerwona papryka, pieprz ziołowy,pieprz naturalny)
2-3 listki laurowe
sól
WYKONANIE;
Oliwe mieszamy z przyprawami i nacieramy mięso.
Mięso wkładamy do blaszki i wlewamy pozostałość oliwy oraz podlewamy wodą i pieczemy do miękości mięsa w 180-200 stopniach.
Od czasu do czasu podlewamy wodą jeśli trzeba.
Jeśli pieczeń uzyska lekko złoty kolor przykrywamy folią do pieczenia i pozostawiamy aż do końca aby pieczeń nie była zucha.
Jeśli chcemy aby pieczeń miała ładny kolor to 2-3 minuty przed wyjęciem mięsa włanczamy piekarnik na gril i lekko przypiekamy.
Pieczeń podajemy z ziemniakami, pilafi, frytki 

Brak komentarzy: