Wyszukiwarka

SMAŻONE JABŁKA (TIGANITA MILA)

4 jabłka
1 szkl mąki
2-3 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
 masło
WYKONANIE;
Obieramy jabłka i kroimy w cienkie kółka razem i ze środka wycinamy pestki.
Pokrojone plajsterki jabłek obtaczamy w cukrze  zmieszanym z cynamonem i pozostawiamy na 20 minut(jak chcecie jabłka też możecie polać koniakiem ale wtedy pozostawcie na 30 minut).
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, żółtka z jajek, szczypta soli i wyrabiamy dokładnie ręka aż powstanie jednolita masa , dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie wszystko łączymy.
W ciescie moczymy jabłka które namoczyliśmy w cukrze i smażymy na maśle.
Usmażone jabłka odsaczamy od tłuszczu kładziemy na papier kuchenny.
Odsączone smażone jabłka posypujemy cukrem pudrem i cynamanem lub polewamy miodem.

Brak komentarzy: