Wyszukiwarka

PIEROŻKI ZIEMNIACZANE

CIASTO;
1 kg mąki
1 jogurt naturalny
10 gr drożdży
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
woda letnia do wyrobienia ciasta
olej do smażenia
FARSZ;
1 1/2 kg ziemniaków
2 duże cebule
1-2 pęczki świeżego koperku
sól,pieprz
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, jogurt, rozrobione drożdże.
Dolewając wody zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotujemt ziemniaki, odcedzamy i tłuczemy, cebulkę drobno posiekaną mocno podsmażamy i dodajemy do ziemniaków, następnie drobno siekamy koperek to wszystko dobrze mieszamy na koniec dodajemy sól, pieprz do smaku.
Z wyrośniętego ciasta urywamy średniej wielkości kulki i rozgniatamy na cienkie placki za pomocą mąki.
Na placek nakładamy farsz i zamykamy.
Gotowe pierożki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach.

Brak komentarzy: