Wyszukiwarka

LIKIERY DOMOWE

LIKIER POMARAŃCZOWY
3 duże pomarańcze dokładnie pokrojić w małe kawałki i wkładamy do butelki.
Zalewamy 1/2 litrem alkoholu(wódką) i pozostawiamy na 3-4 dni w tych dniach kilka razy wstrząsamy butelką.
ROBIMY SYROP;
600 ml wody
80 dg cukru
Gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do pomarańczy z alkoholem, po 2 dniach przecedzamy i rozlewamy do butelek..

LIKIER ANYŻOWY
5dg owoców anyżu rozdrabniamy i zalewamy 1/2 litrem alkoholu(wódką), po 6 dniach przecedzamy i dodajemy syrop z 1/2 kg cukru i 1/2 litra wody zagotujcie syrop, ostudzmy i dodajemy do alkoholu z anyżem.
Po kilku dniach odcedzamy i przelewamy do butelek lub karafek.


Brak komentarzy: