2 kg jabłek
2 szkl cukru
Jabłka obieramy i ścieramy na dużym oczku tarki
Starkowane jabłka wkładamy do garnka, wlewamy 1,2 szkl wody i po mału mieszając i gotujemy aż wszystkie jabłka się rozgotują.
Do rozgotowanych jabłek wsypujemy cukier i gotujemy aż wszystko dobrze się połączy i powstanie dżem.
Gdyby podczas gotowania powstał sok to należy go odlać.
Dżem jabłkowy możemy zapasteryzować w małe słoiczki lub przechowywać w lodówce do użytku bieżącego.
Z odlanego soku z jabłek można zrobić napój.
2 szkl cukru
Jabłka obieramy i ścieramy na dużym oczku tarki
Starkowane jabłka wkładamy do garnka, wlewamy 1,2 szkl wody i po mału mieszając i gotujemy aż wszystkie jabłka się rozgotują.
Do rozgotowanych jabłek wsypujemy cukier i gotujemy aż wszystko dobrze się połączy i powstanie dżem.
Gdyby podczas gotowania powstał sok to należy go odlać.
Dżem jabłkowy możemy zapasteryzować w małe słoiczki lub przechowywać w lodówce do użytku bieżącego.
Z odlanego soku z jabłek można zrobić napój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz