Wyszukiwarka

CZEKOLADOWA BABKA(KIEIK ME SOKOLATA)

1/2 kg mąki
3 jajka
1 1/2 szkl mleka
250 dg masła
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao lub czekolady w proszku
skruszone bakalie(orzechy, rodzynki)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE;


Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i lekko rozpuszczone masło to wszystko ucieramy na jednolitą masę i wbijamy jajka, ucieramy dobrze nasze składniki i dosypujemy kakao lub czekoladę .
Jeśli to wszystko połaczyliśmy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy wszystko razem i stopniowo dolewamy mleko.
Ciasto jest gotowe więc wsypujemy bakalie i łączymy z nasza masa.
Wlewamy rozrobione ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej troszkę mąką aby nam nie przykleiła się babka.
Pieczemy w piekarniku około 45-50 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu babki z piekarnika przekładamy na tackę i smarujemy musem, masłem czekoladowym po gorącym cieście aby czekolada się rospuściła. 

Brak komentarzy: